Sinterklaas is weer in het land en dat betekent dat het nu officieel tijd is voor pepernoten. Natuurlijk hebben we er allemaal al wel een aantal op, maar de Sinterklaastijd is nu echt aangebroken. In deze periode gaan wij niet alleen pepernoten eten, maar ze ook zelf maken. En daarom hebben wij gekeken hoe goed en lekker de pepernoten zijn uit de bakmix van Koopmans.

 

Hoe ziet het eruit?

Het maken van deze kruidnoten is vrij eenvoudig. In de verpakking zitten twee zakjes met bakmix. Volgens de verpakking kan je uit 1 zakje ongeveer 56 pepernoten halen. Je maakt het deeg door bij de bakmix water te doen. Klinkt simpel!

 

Bakken maar!

Voor deze review volg ik netjes de instructies op de verpakking op. Ik begin dus door de mix in een kom te doen (1 zakje per keer) en daar twee eetlepels water bij te doen. Eerst roer ik het door elkaar en daarna ga ik het met de hand kneden. Het is een vrij droog deeg, dus in het begin lijkt het alsof het geen deeg gaat vormen, maar heb geduld! Het komt goed ;). Nadat je hebt gekneed, heb je een mooie deegbal. De geuren die ervan komen beloven al veel goeds, mijn keuken rook al helemaal naar pepernoten!

 

Op de verpakking staat nu dat je je aanrecht eventueel met bloem kan bestuiven om je deeg te verwerken. Dat zou ik echter niet aanraden. Zoals ik eerder al aangaf, het deeg is vrij droog. Het plakt niet en met meer bloem wordt het alleen maar droger.

 

Op naar het maken van de daadwerkelijke pepernoten. Volgens Koopmans moet je een worst maken van je deeg en dit verdelen in 8 kleinere en deze dan weer onderverdelen in 7 blokjes van 1 cm. Dit is natuurlijk een prima methode, maar ik heb zelf de deegbal gewogen en dit omgerekend naar gram per pepernoot. Je komt uit op ongeveer 3 gram per pepernoot. Van die drie gram heb ik balletjes gemaakt en op de bakplaat gelegd. Zo precies hoeft het natuurlijk niet per se. Je kunt ook gewoon stukjes van het deeg halen en hier pepernoten van maken.

 

Let wel op dat je de pepernoten op de bakplaat niet te dicht op elkaar legt, want in de oven lopen ze nog een beetje uit. Liggen ze te dicht op elkaar, dan gaan ze aan elkaar vast bakken.

 

Linksboven de kruidnotenmix, rechtsboven de deegbal, linksonder de ongebakken kruidnoten op de bakplaat, rechtsonder de gebakken kruidnoten
De verschillende stappen in het bakproces

 

Resultaat

Ik ben best tevreden over deze bakmix. Er zit een echte pepernotensmaak aan, de geur is fantastisch en het bakproces erg makkelijk. Perfect om samen in het weekend mee aan de slag te gaan. Het is ook zeker aan te raden om dit samen met je kinderen te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *