Het eerste land waar we het op onze blog over gaan hebben is Portugal. Waarom? Omdat het een ontzettend leuk en divers land is. We zijn er nu drie keer geweest, in ook drie verschillende delen van het land. Portugal heeft veel te bieden en er is eigenlijk wel voor iedereen wat wils. In dit artikel kijken we naar de Algarve, Costa de Lisboa en het eiland Madeira. 

Algarve

Algarve is de plek voor mensen die houden van ontspanning, strand en een feestje op z’n tijd. De stad Albufeira is een leuke plek om heen te gaan als je van al deze drie dingen houdt. Albufeira bestaat uit twee delen, het oude en nieuwe deel. Het oude deel is een mooi cultureel pareltje. Het is een sfeervol stadje met veel bezienswaardigheden. Wat er met name leuk aan is, is dat het grotendeels autovrij is, dus je kunt er rustig rondwandelen en alles bekijken. Van origine is het een vissersdorpje en veel van de oude gebouwen zijn er nog te zien. Dit deel van Albufeira is alleen al leuk om gewoon door heen te lopen. Daarnaast kun je goed shoppen in het oude gedeelte. Er zijn leuke winkeltjes en in de zomer zijn er ook marktkraampjes te vinden. 
Het nieuwe gedeelte van Albufeira is een stuk drukker en ook meer gericht op het toerisme. In het nieuwe centrum, The Strip, zijn vooral hotels, restaurants, bars en clubs te vinden. Houd je van een beetje levendigheid dan is dit zeker de plek om naar toe te gaan. 

Na al het geslenter door de straten van het oude centrum of het uitgaan in The Strip ben je misschien wel toe aan een beetje ontspanning. Dit kan in de Algarve perfect. Het zuiden van Portugal kent veel mooie stranden en baaien. Rondom Albufeira zijn er al genoeg te vinden, maar verder langs de kust heb je ook mooie stranden. 

Photo by Cristiano Pinto on Unsplash


Een ander mooi deel van de Algarve is het ‘einde van de wereld’; de Cabo de São Vicente. Deze klif is het meest zuidwestelijke puntje van het vaste land van Europa. Vroeger, voordat men wist dat de wereld rond was, waren ze ervan overtuigd dat de wereld bij dit punt ophield, vandaar de bijnaam het einde van de wereld. Er is geen strand, maar wel een prachtig uitzicht over de Atlantische oceaan. 

Costa de Lisboa

In dit gebied ligt natuurlijk de hoofdstad van Portugal, Lissabon. Deze stad heeft veel te bieden, maar de rest van de kuststreek is ook zeker de moeite waard. Hier liggen bijvoorbeeld ook de plaatsen Cascais, Estoril en Sintra. 

Lissabon is een echte metropool aan het worden. De laatste keer dat wij er waren was het nog een vrij rustige stad, maar sindsdien is het toerisme in deze stad behoorlijk toegenomen. Niet geheel onterecht, want het is een mooie, oude stad waar veel cultuur te vinden is en waar je al wandelend de mooiste gebouwen tegen kunt komen.  De stad heeft een aantal aansprekende bezienswaardigheden, zoals Monumento Cristo Rei, een groot standbeeld van Jezus Christus en het evenbeeld van het standbeeld in Rio de Janeiro; de Ponte de 25 Abril, de lange rode brug over de Taag, welke lijkt op de Golden Gate Bridge en Torre de Belém, een oude verdedigingstoren aan de over van de Taag. Als je langs de Taag gaat lopen, zul je alle drie de bezienswaardigheden al snel zien.

Photo by Alex Paganelli on Unsplash

Lissabon is gebouwd op zeven heuvelen en dit zorgt ervoor dat er veel punten in de stad zijn waar je over de omgeving kunt uitkijken. In Lissabon hebben ze hier speciale uitkijkpunten van gemaakt, genaamd Miradouros. Het uitzicht is fantastisch en het is vaak ook een plek waar je een ander typisch Portugees product kunt vinden, namelijk de azulejos oftewel de Portugese tegeltjes. 

Photo by Diego García on Unsplash

Een goede manier om de stad te leren kennen is door een ritje te nemen in tram 28. In de stad zijn veel oude trammetjes te zien, maar nummer 28 is historische. De tram stamt uit 1910 en met zijn gele kleur valt het goed op. De tram neemt je mee door de smalle steegjes van Bairro Alto en Alfama.

Naast de azulejos heeft Portugal nog een nationaal product: Fado. Dit Portugese levenslied is belangrijk voor de Portugezen. Portugezen hebben een speciale gemoedstoestand met de naam saudade, dit is melancholie en hartstochtelijk verlangen. Fado drukt saudade uit in muziek en zang. Een bezoek aan Lissabon is niet compleet zonder naar Fado geluisterd te hebben. 

Photo by Victor Malyushev on Unsplash

Vanuit Portugal is er met openbaar vervoer een goede verbinding met de rest van de Costa de Lisboa. Met de trein ben je zo in Cascais en Estoril en een bus neemt je mee naar Sintra en haar prachtige kasteel. 

Cascais en Estoril zijn twee oude kustdorpen. Ze zijn een goede uitvalsbasis voor het drukke Lissabon. Estoril staat bekend om het casino en het is een van de duurste plaatsen om te wonen in Portugal. Er wonen veel rijke mensen en in Estoril ben je omgeven door luxe. Naast al deze weelde is Estoril een mooie plek om op adem te komen en te genieten van mooie boulevards en het blauwe water van de Atlantische oceaan. 

Liam Spradlin on Unsplash

Cascais is net iets groter dan Estoril en is ook een plek waar veel toeristen komen. Er is een haven waar evenementen worden georganiseerd. Het Praca 5 de Outubro is een groot plein in Cascais. Het is de toegang tot het centrum en heeft zeer opvallende tegels. De zwarte en witte golven zorgen dat je blik ernaar toe wordt getrokken, maar kijk niet te lang, want dan is het haast of ze gaan bewegen. 

Photo by Alex Paganelli on Unsplash

Sintra heeft een groot hoogtepunt en dat is het Palacio Nacional da Pena, een paleis op een van hoogste heuvels in de omgeving van Sintra. Het paleis bestaat uit veel kleuren en is vanuit de verte al goed te zien. 

Julia Solonina on Unsplash

Madeira

Madeira is een eiland voor de kust van Afrika. Als je van natuur houdt, moet je dit eiland echt een keer bezoeken. Het eiland lijkt haast een ontploffing van groen en tropische bloemen. Het is een en al kleur. Daarnaast zijn er de vele bananenplantages die ook leuk zijn om te bekijken en ook zeker leuk om die bananen een keer te proeven. Ze smaken heel anders de bananen die wij hier in Nederland kennen. 

De hoofdstad van Madeira is Funchal, een plaats die wij veel gezien hebben toen wij op Madeira waren. Ondanks dat het eiland zo ver bij het vasteland van Portugal vandaan is, doet het stadje echt Portugees aan. De bouwstijl is hetzelfde, overal vind je pleinen met de zwart witte betegeling en de azulejos zijn natuurlijk ook aanwezig. 

Op Madeira zijn niet echt zandstranden aanwezig, maar met name keistranden. De zee is prachtig blauw, de stranden een beetje zwart. Voor de Portugees is het geen probleem om met een handdoek op de keien te gaan liggen, maar voor degene die gewend is aan een zandstrand is het toch wel even wennen. Gelukkig hebben ze op Madeira brede en mooie boulevards met veel bankjes. Vanaf de boulevard kun je ook de haven bereiken, een plek waar veel grote cruiseschepen aanmeren. 

Colin Watts on Unsplash

Het eiland lijkt gemaakt te zijn voor lange wandelingen. Of het nu langs de vlakke boulevard is waarbij je van de zee geniet of dat je meer landinwaarts gaat via de levada’s, er is voor ieder soort wandelaar plek. 

Thibault Mokuenko on Unsplash

Heb je even geen zin om te wandelen, dan kan je ook de zee op. Vanuit Funchal gaan meerdere boottours langs het eiland. Het eiland kent veel kliffen en die bewonder je natuurlijk het best vanaf zee. Daarnaast zijn er dolfijnen en met de tour kom je die ook tegen. Wij zijn 1 keer met de boot de zee opgegaan en zijn toen ook gelijk dolfijnen tegengekomen. 

Portugal blijft een van onze favoriete landen om naar toe te gaan, omdat er altijd wel iets anders te beleven is. Wat is jouw favoriete bestemming?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *