Kleur is een belangrijk onderdeel van elk creatief project. Met kleur kun je een sfeer neerzetten, een verschil maken tussen seizoenen of licht en donker. Met kleur maak je je creatie eigenlijk af. Soms weet je wel wat je wilt maken, maar weet je nog niet precies welke kleuren je wilt gebruiken om de finishing touch mee aan te brengen. Een goede plek om inspiratie op te doen is in foto’s. Sommige foto’s laten precies de sfeer zien waar jij naar op zoek bent. Deze foto’s kunnen ook je beginpunt zijn van je creatie. Misschien weet je het even niet, wat zal ik eens gaan maken? Dan kun je door foto’s gaan bladeren en de sfeer van zo’n foto kan je dan net die inspiratiepush geven om mee aan de slag te gaan. Maar hoe zet je een foto nu om in een bruikbaar kleurenschema? Dat leggen we je uit. 

Stap 1

Kies een foto uit waarvan de sfeer je aanspreekt. Deze kun je overal vandaan halen: je eigen vakantiefoto’s, Pinterest of Instagram, het internet heeft een onuitputtelijke bron aan foto’s. Misschien wil je iets maken naar aanleiding van een bepaald land of seizoen, dan kies je een foto uit die past bij je thema, maar je kunt natuurlijk ook helemaal blanco zoeken en afgaan op de sfeer van de foto. 

Photo by Jordan Steranka on Unsplash

Stap 2

Open de foto in je favoriete bewerkingsprogramma. Ik maak veel gebruik van Canva, dus die zal ik gebruiken voor de tutorial. 

Stap 3

Je kunt nu op twee manieren een kleurenschema gaan maken. Canva heeft een tool waarmee je meteen een kleurenpalet uit je foto kunt halen. De kleurcodes die eruit komen, kun je gebruiken om verder mee aan de slag te gaan. 

Je kunt er ook voor kiezen om zelf de kleuren uit de foto te halen die je wilt gebruiken. Hiervoor gebruik je een colorpicker. Als jouw bewerkingsprogramma deze al heeft, kun je die gebruiken. Canva heeft die niet en daarom maak ik gebruik van een extern programma.

Klik in de foto de kleuren die voor jou het belangrijkst zijn en schrijf de codes op. 

Stap 4

Nu kun je naast je foto een kleurenschema gaan maken. Maak zoveel blokjes als dat je kleuren hebt uitgezocht, in dit geval zijn dat er 5. Geef elk blokje de kleur van de kleurcodes die je net hebt opgeschreven. 

Stap 5

Nu heb je een eigen kleurenschema gemaakt. Je kunt er een titel aan geven, zodat je een database voor jezelf aan kunt leggen of je gebruikt het gewoon meteen. Dit doe je door in je eigen materialen te zoeken naar kleuren die passen bij je schema of door te mengen totdat je de kleuren van je schema hebt nagemaakt en je kunt aan de slag met je project!

De komende tijd zullen wij meer kleurenschema’s plaatsen die je kunt gebruiken voor je eigen creaties. Waar zou jij graag een kleurenschema van willen zien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *